weider-premium-whey-chocolate-nougat-powder-500-g-7611-9781-1167-1-productbig  Proteini surutke su proteini izolovani iz koncentrata surutke, koja se dobija u toku procesa proizvodnje sireva. Obično se sastoje od veće količine beta- i alfa-laktoglobulina i serum albumina, uz tragove kazeinske frakcije. Surutka ima visoku biološku vrednost, što znači da sadrži sve esencijalne aminokiseline i omogućava izgradnju važnih proteina u našem organizmu, a protein surutke su potpuni protein visoke iskoristljivosti. Poslednjih decenija, suplementi koje sadrže proteine surutke postali su veoma popularni kod sportista zato što, u poređenju sa drugim proteinima (kazein, protini jaja i soje), proteini surutke se brže apsorbuju i brže podižu nivo aminokiselina u krvi, a samim tim dolazi i do brže sinteze proteina. Preporuka Naučnog komiteta za hranu EU za dnevni unos protein za sportiste je 1,4 g/kg telesne mase, s tim da biološka vrednost protein treba da bude najmanje 70. Sadržaj protein u jednoj dozi preparata (30 g) je 22,8 g .

L-Leucin, L-Izoleucin, L-Valin se nazivaju još i aminokiseline razgranatog lanca ( BCAA-branced-chain amino acids )preparatu nalaze u odnosu 2:1:1. Ove tri esencijalne aminokiseline čine oko 35% aminokiselinskog sastava mišićnog tkiva i organizam ih koristi za produkciju energije, održavanje azotnog bilansa i regeneraciju. Studije su pokazale da se 90% unetog leucina troši za proizvodnju energije tokom vežbanja. Takođe, studije su pokazale da je potrošnja leucina dva puta veća u odnosu na izoleucin i valin. Zato se u formulacijama leucin nalazi u duplo većim količinama. Leucin može stimulisati oslobađanje hormona rasta i insulina koji podstiču sintezu proteina i smanjuju njihovu razgradnju. Izoleucin je neophodan u stvaranju hemoglobina i ima ulogu u regulaciji šećera u krvi. Sadržaj aminokiselina razgranatog lanca u jednoj dozi preparata (30 g) je 5,7 g.

Premium Whey 500gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>