Vitamin E pripada grupi liposolubilnih vitamina i najvažniji liposolubilni antioksidans (štiti membrane od oksidativnog oštećenja, zaustavlja lančanu reakciju oksidacije polinezasićenih masnih kiselina, štiti LDL-holesterol od oksidacije).  Neophodan je za normalan rast, reguliše sintezu prostaglandina i imune funkcije. Pokazuje i antitrombotsko i antiproliferativno delovanje. Korišćenjem 30 g proizvoda dnevno unese se 6 mg vitamina E, što je 50% PDU (PDU za odrasle je 12 mg). Kao izvor vitamina E korišćen je DL-α-tokoferilacetat, koji se nalazi na listi dozvoljenih izvora vitamina i minerala prema Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvoda.

Vitamin B1 (tiamin, aneurin) pripada grupi hidrosolubilnih vitamina. Ovaj vitamin je koenzim u metabolizmu ugljenih hidrata i neophodan je u oksidativnoj dekarboksilaciji pirogrožđane kiseline. Korišćenjem 30 g proizvoda dnevno unese se 0,55 mg vitamina B1, što je 50% PDU za vitamin B1 (PDU za odrasle je 1,1 mg). Kao izvor vitamina B1 korišćen je tiamin-hidrohlorid koji se nalazi na listi dozvoljenih izvora vitamina i minerala prema Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvoda.

Vitamin B6 (piridoksin, piridoksal, piridoksamin) pripada grupi hidrosolubilnih vitamina. Ovaj vitamin je značajan u metabolizmu proteina i aminokiselina i potrebe organizma za ovim vitaminom rastu sa povećanim unosom proteina. Značajna je njegova uloga u konverziji linolne kiseline do arahidonske, u glikogenolizi, u oslobađanju energije i za formiranje eritrocita i u produkciji antitela. Korišćenjem 30 g proizvoda unese se 0,71 mg vitamina B6, što je 50% PDU za vitamin B6 (PDU za odrasle je 1,4 mg). Kao izvor vitamina B6 korišćen je piridoksin-hidrohlorid, koji se nalazi na listi dozvoljenih izvora vitamina i minerala prema Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvoda .

Folna kiselina pripada grupi hidrosolubilnih vitamina B grupe. Neophodna je za prenošenje jedinica sa jednim ugljenikovim atomom, uglavnom u reakcijama metilacije. Učestvuje u sintezi DNK i RNK, aminokiselina, u rastu i razvoju. Zajedno sa vitaminom B12 je od vitalnog značaja za formiranje zdravih crvenih krvnih ćelija i ćelijsku deobu. Korišćenjem 30 g proizvoda unese se 99 µg folne kiseline, što je 50% PDU za folnu kiselinu (PDU za odrasle je 200 µg). Kao izvor folne kiseline korišćena je L-pteroilmonoglutaminska kiselina, koja se nalazi na listi dozvoljenih izvora vitamina i minerala prema Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvoda.

Vitamin B12 pripada grupi hidrosolubilnih vitamina. Ovaj vitamin je značajan za rast novih ćelija, razvoj nervnog tkiva, metabolizam folata, sintezu DNK i produkciju energije. Korišćenjem 30 g proizvoda unese se 1,26 µg vitamina B12, što je 50% PDU za vitamin B12 (PDU za odrasle je 2,5 µg). Kao izvor vitamina B12 korišćen je cijanokobalamin, koji se nalazi na listi dozvoljenih izvora vitamina i minerala prema Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvoda.

L-Arginin je polu-esencijalna aminokiselina koja postaje esencijalna u posebnim stanjima kao što su: katabolički stres, intezivni rasta kod odojčadi i kod oboljenja gastrointestinalnog trakta i bubrega.  L-arginin ima nekoliko uloga u organizmu: značajan je u procesu zaceljivanja ranu, intermedijer je u ciklusu uree čime igra važnu ulogu u uklanjanju amonijaka iz organizma, stimuliše imunu funkciju organizma i stimuliše oslobađanje nekoliko hormona uključujući: glukagon, insulin i hormon rasta (somatotropin). Prilikom metabolizma L-arginina u L-citrulin oslobađa se azot-monoksida, snažan vazodilatatora i relaksansa glatkih mišića. Studije rađene na ljudima su pokazale pozitivni efekat L-arginina u modulaciji vaskularnog tonusa preko produkcije azot-monoksida što može imati povoljan efekat kod osoba sa endotelnom disfunkcijom. Nekoliko sprovedenih studija ukazuju da suplementacijom argininom, pojedinačno ili kombinaciji sa drugim aminokiselinama, u organizmu se povećava nivo somatotropina, čiji se potencijalni benefit ogleda u redukciji telesnih masti, ubrzanju oporavka organizma i zaceljivanju rana. Značaj arginina je i u sintezi kreatinina, koji je u obliku fosfata značajan izvor energije u organizmu tokom fizičke aktivnosti.

L-Ornitin je neesencijalna aminokiselina koja ne ulazi u sastav proteina. Nastaje iz L-arginina u ciklusu uree. Glavna uloga ove aminokiseline je u ciklusu uree, što je čini važnom za uklanjanja amonijaka iz organizma. Takođe, neki podaci ukazuju da se suplementacijom L-ornitinom može stimulisati lučenje hormona rasta.

L-Lizin je esencijalna aminokiselina, što znači da sam organizam ne može da je proizvede, pa tako količine koje se potroše u toku procesa metabolizma moraju biti nadoknađene unos preko hrane. Igra važnu ulogu u sintezi proteina kakav je npr. kolagen, a osim toga pomaže i u apsorpciji kalcijuma iz tankog creva. Zbog ovih funkcija u organizmu, lizin je uključen u održavanje  odgovarajuće strukture vezivnog tkiva, odnosno igra važnu ulogu u  održavanju zdravlje kože, mišića, zglobova. Kombinaciji L-lizina sa L-argininom redukuje anksioznost koja je uzrokovana stresom, kao i bazalni nivo hormona stresa, što je potvrđeno kliničkim studijama.

L-Tirozin je neesencijalna aminokiselina koja nastaje od esencijalne aminokiseline L-fenilalanina. Suplementacijom L-tirozinom omogućava se da se esencijalna aminokiselina fenilalanin sačuva za učestvovanje u drugim funkcijama koje nemaju veze sa sintezom L-tirozina. Tirozin je prekusor neurotransmitera dopamina i norepinefrina, reguliše apetit i učestvuje u formiranju melatonona, kao i fenilalanin. Doze sa suplementaciju L-tirozinom se kreću od 100 mg pa do nekoliko hiljada miligrama.

Beta-alanin je aminokiselina koja ne ulazi u sastav proteina, već sa aminokiselinom L-histidinom ulazi u strukturu karnozina. Karnozin je dipeptid koji u ulazi u sastav skeletnih i srčanih mišića, bubrega, mozga i njegova glavna uloga u mišićima je u puferovanju vodonikovog jona koji je i odgovaran za štetno dejstvo mlečne kiseline koja nastaje metabolizmom glukoze pod anaerobnim uslovima. U mišićima sportista kod kojih je izražena anaerobna aktivnost nađeni su visoki nivoi karnozina.  Karnozin je predmet brojnih istraživanja s obzirom da se pretpostavlja da karnozin  može ubrzati oporavak mišića nakon treninga, zatim zbog antioksidativnih i “anti-aging” efekata. Primena beta-alanina u sportskim suplementima se objašnjava uticajem na povećanje sinteze karnozina u mišićima, s obzirom da direktna suplementacija karnozinom ne bi imala smisla jer bi bio brzo razgrađen dejstvom enzima karnozina na beta-alanin i L-histidin. Studije ukazuju da suplementacijom se suplementacijom  sa beta-.alaninom sadržaj karnozina može povećati i do 80%.

PREPORUČENA UPOTREBA PROIZVODA:

Razmutiti 30 g  proizvoda u 300 ml vode  i popiti .

Proizvod uzimati 1 x dnevno, pre treninga.

 

SASTAV PROIZVODA:

Aktivna komponenta proizvoda: 1 merica (30 g)
Vitamin E (DL-α-tokoferilacetat) 6 mg
Vitamin B1 (tiamin-hidrohlorid) 0,55 mg
Vitamin B6 (piridoksin-hidrohlorid) 0,71 mg
Folna kiselina 99 μg
Vitamin B12 (cijanokobalamin) 1,26 μg
L-arginin 3000 mg
L-ornitin 234 mg
L-tirozin 2000 mg
L-lizin 500 mg
Beta-alanin 1000 mg
Arginine Xplode 500gr
Tagged on:                                     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>